top of page

OPLEIDING

Wij werken met een opleidingssysteem omdat goed opleiden erg belangrijk is. Alleen als je goed opgeleid bent kun je veel plezier hebben met je paard en veilig sport beoefenen.

​

Door middel van een opleidingstraject groei je zodat alle vaardigheden steeds gemakkelijker en automatischer worden. Tevens worden de vorderingen zichtbaar voor de ouders. Onderstaand is een leidraad. De instructeur beoordeelt en nodigt uit om de ruiter te promoveren. Het gaat er niet om dat iets getoond kan worden, maar dat het soepel en ontspannen, zonder het paard te hinderen, uitgevoerd kan worden.

LESNIVEAUKAARTEN

Leuk en leerzaam!

Met behulp van de onderstaande leskaarten wordt voor iedere ruiter, individueel, bijgehouden wat de vorderingen zijn. Op basis hiervan kan de ruiter in een hogere groep worden geplaatst en worden bepaald of de ruiter klaar is om een D-proef van een bepaald niveau te kunnen gaan rijden.

 

Download hieronder de kaarten met per niveau aangegeven wat je moet kunnen.

B

HG

HG+

G

G+

ZG

Lesniveaukaarten

DIPLOMARIJDEN

Het is voor lesklanten mogelijk om mee te doen aan diplomawedstrijden. Erg leuk en leerzaam! 

Hieronder volgt een uitleg wat dit inhoudt.

​

Elke leerling van Manege de Meiwerf is in het bezit van een Manege ruiterpaspoort. Hierin zijn allerlei vakjes opgenomen. In elk vakje past een stempel. Wanneer je diplomawedstrijden gaat rijden komen in de vakjes van de dressuurproeven stempels te staan. Hieraan zie je de vorderingen die je maakt. Bij elke wedstrijd lever je je paspoort in voor je gaat rijden. Je krijgt je paspoort weer terug bij de prijsuitreiking.

​

Diplomarijden
Theorie

HOE WERKT HET

Diplomarijden

Je schrijft je in voor een proef, als je nog niet eerder deelgenomen hebt aan een wedstrijd start je met niveau 1 (www.manegeruiterbond.nl/dressuur-proeven). Je kiest een pony waar je op gaat rijden. elk paard / pony mag maar 3 proeven per dag lopen, bedenk een tweede pony voor je inschrijft. Om te zorgen dat je echt leert paardrijden is het belangrijk dat je niet steeds op hetzelfde paard / pony rijdt. Op de dag van de wedstrijd ben je ruim op tijd aanwezig. Je pony of paard moet er tiptop uitzien, net als jij. In de theorie staat meer over wedstrijdrijden en hoe je je paard daarvoor netjes klaarmaakt. Op de wedstrijddag zelf let je goed op je starttijd, deze staat ongeveer een week voor de wedstrijddag op de mail. Vervolgens word je opgehaald door de ringmeester als je proef bijna begint zodat je op tijd klaar staat bij de rijbaandeur.

​

Na je wedstrijd ruim je al je spullen netjes op en als je de laatste op jouw paard of pony hebt gereden die dag, zorg je, dat al de versierselen weer van je paard of pony afgehaald worden. Aan het eind van de wedstrijd is de prijsuitreiking. Als je het heel erg goed hebt gedaan verdien je een punt en krijg je een stempel in je paspoort.

​

Ga naar www.manegeruiterbond.nl/dressuur-proeven  om je proef te bestuderen. (ook handig voor ouders, familie en vrienden). Je kunt je proef ook interactief leren via www.proefrijdendressuur.nl

​

Download hier het reglement voor de Manege & Ruiter Bond proeven.

​

De even proeven (2, 4, 6, enz) zijn diploma proeven. Hieraan gekoppeld is theorie. Als je alles geleerd hebt kun je een datum en tijd afspreken wanneer je je theorie vragen kan komen maken (op de eerste zaterdag van de maand). Je theorie samen met 2 punten zorgt voor een diploma. Na proef 10 hoef je geen theorie meer te doen.

 

Hieronder de bladen die je moet kennen voor deze examens. Er wordt verwacht dat je de rijbaanfiguren kent die in bijbehorende proeven voorkomen.

THEORIE

Leuk en leerzaam!

Hieronder de bladen die je moet kennen voor deze examens. Er wordt verwacht dat je de rijbaanfiguren kent die in bijbehorende proeven voorkomen.

www.manegeruiterbond.nl/theorie

​

Leren voor theorie D2

Beweging van het paard Groeten
Houding van de ruiter Omgaan met een paard

Opstappen
Rijbaan met hoefslag

​

Leren voor theorie D4

Borstelen van een paard

Galop rechtsom en linksom

Hoofdstel omdoen

Omgaan met een paard

Zadel en opzadelen

​

Leren voor theorie D6

Buitenrijden Exterieur

​

Leren voor theorie D8

Doorzitten
Hals strekken en teugels weer op maat nemen

Overgangen en tempowisselingen
Tussen en op de letter rijden

​

Leren voor theorie D10

Beweging van het paard
Constante verbinding en aanleuning

Galop rechtsom en linksom

Houding van de ruiter
Hulpen
Ophoudingen

bottom of page