GRONDWERKLESSEN

Waarom op de grond werken met je paard? Rijden is toch veel leuker?

WAT IS GRONDWERK?
Grondwerk met je paard is eigenlijk alles wat je doet met je paard zonder erop te rijden.
Voor de veiligheid van jezelf en van je paard is het belangrijk om te snappen waarom paarden doen, zoals ze doen. Ook op de grond, naast je paard is het fijn om elkaar te begrijpen. Je leert signalen te herkennen, zodat je voorbereid bent op het mogelijke gedrag wat een paard kan laten zien. Je kunt hierdoor onveilige situaties zoveel mogelijk voorkomen. Je maakt het voor je paard duidelijk en meer ontspannen, zodat jullie goed samen kunnen werken. Hierdoor ontstaat er ruimte om te leren voor mens en dier. Hoe mooi kan het zijn om de signalen beter te begrijpen en te snappen waarom paarden doen zoals ze doen. Zo kan jij op een goede manier reageren en het paard kan op zijn beurt leren om op een veilige manier met ons om te gaan. Het paard leert op jou en op zichzelf te vertrouwen.

PAARD BEGRIJPEN

Verbinding & Vertrouwen

Samen met je (manege) paard of pony ga je in een aantal lessen leren om de grondwerkoefeningen toe te passen in de omgang met paarden. Je leert om het paard te sturen, te laten veranderen van tempo en over en langs obstakels te laten gaan zonder schrikreactie. ​Je leert de signalen van het paard sneller te begrijpen en je leert jezelf beter kennen doordat het paard jouw reacties spiegelt.


Via grondwerkoefeningen kan je op een makkelijke manier leren om te begrijpen wat paarden bedoelen met hun gedrag. Je leert op een ontspannen en vrijblijvende manier alle basisbeginselen van het grondwerken, maar ook nieuwe vaardigheden aanleren aan je paard gaat op de grond makkelijker dan in het zadel.

 

Er zijn verschillende lesmogelijkheden, waarbij je oefeningen leert om je paard te sturen met je lichaamstaal. Je leert het paard iets nieuws door duidelijk te communiceren, consequent te blijven in je vraag en op tijd te belonen. Timing is heel belangrijk in het aanleren van nieuwe dingen aan je paard.


​We werken op de grond naast het paard. Dus ook als je niet wilt of kunt rijden, kun je op deze manier samenwerken met paarden. Het is een mooie manier om je eigen lichaamstaal te spiegelen aan de reactie van het paard. Als jouw communicatie duidelijk en helder is, zal het paard je begrijpen en daar naar handelen.


Ben je nieuwsgierig hoe je met grondwerkoefeningen kunt leren om meer in verbinding te komen met je paard? Neem gerust contact op om een afspraak te maken voor een proefles.

IMG_7326.JPG
 

VAN WIE KRIJG JE LES?

De grondwerklessen worden gegeven door Esther Faber.


Esther is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan verdiepen in het Natural Horsemanship. Op deze
manier omgaan met paarden, voelt voor haar als heel natuurlijk en prettig voor mens en paard. Esther
heeft meerdere trainingen gedaan in het aanleren van grondwerk en communicatie met paarden.
Sinds kort heeft ze samen met haar dochter een eigen, jonge pony om van begin af aan te beleren
van grondwerk naar rijden.


“Ik verdiep me in verschillende methoden en leer eruit wat voor mij goed voelt. Op dit moment ben ik
bezig met de trainingen van Featherlight Horsemanship en de TRT-methode.
Het voelt zo goed wanneer je de verbinding voelt met een paard en dat het lukt om in verzachting
samen te werken. Ik kijk er naar uit om jou datzelfde gevoel te laten ervaren.”

 
 
grondwerk.JPG

LESMOGELIJKHEDEN

Voor groot en klein

OMGANG EN GEDRAG OP STAL
Ieder paard heeft een ander karakter, temperament en geschiedenis. Daarom is maatwerk geboden als je met paarden bezig bent. Voorafgaand en tijdens de grondwerkoefeningen leer ik je de basiscommunicatie, maar ook de vele kleine signalen leren zien die het paard uitzendt tijdens de
omgang.

LOSWERK/LIBERTY
Tijdens loswerk communiceer je door middel van lichaamstaal met het paard, dat los loopt in een omheinde ruimte. Je stuurt het paard door de ruimte door middel van je positie, aanwijzingen met je lichaam en touw en je intentie. Je laat het paard van tempo, gang en richting wisselen en naar je toe of van je af lopen. Wanneer de communicatie duidelijk is voor beiden dan ontstaat er een prachtige samenwerking tussen mens en dier.


GRONDWERK AAN DE  HAND
Je doet oefeningen aan een touwhalster en leadrope (lang touw) in de bak. Je leert het paard onder andere netjes in jouw tempo meelopen of rennen, achterwaarts gaan, voor- en achterhand verplaatsen en in cirkels om je heen laten lopen.


SCHRIKTRAINING
Als je de basisgrondwerkoefeningen beheerst kun je gaan oefenen met attributen (pionnen, zeiltje, balken) of op/buiten het erf, waar de omstandigheden toch net weer anders zijn. Hierbij leer je je paard om op zichzelf te vertrouwen, waardoor hij zichzelf kan ontspannen en onder controle kan houden tijdens spannende momenten.


OUDER&KIND GRONDWERKLES
In deze les ga je samen met je kind een aantal grondwerk oefeningen leren, die jullie meteen kunnen toepassen op jullie oefenpony. Na deze les begrijp je waarom paarden soms onverwacht kunnen reageren. Je leert het paard leiden en om met je eigen lichaamstaal te ‘praten’ met paarden.
De lessen worden afgestemd op de leeftijd en ervaring van het kind.


TARIEVEN
Losse grondwerkles 40 min. : € 22,50
5 rittenkaart grondwerkles : € 107,50
10 rittenkaart grondwerkles : € 210,00
Schriktraining 40 min. : € 22,50
Ouder/kind grondwerkles 45 min. : € 29,50 (per tweetal)


CONTACT
Nieuwsgierig wat grondwerk voor jou kan betekenen?
Neem contact op voor meer informatie.
Esther Faber
E-mail: andersdurvendoen@gmail.com
Tel.: 06-10637025